Skip to content
February 10, 2011 / deliciousdiversity

Αρνί στο φούρνο με σαφράν / Delicious lamb with saffron

Μια από τος αγαπημένες μου συνταγές. Είναι αρκετά εύκολη και απλή.

Θα χρειαστείτε:

Ένα μπούτι αρνί

1 γραμμάριο Σαφράν (ή κρόκο κοζάνης) σε σκόνη

2 σκελίδες σκόρδο

Θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκο, αν δεν έχετε δεν πειράζει χρησιμοποιήστε αποξηραμένο)

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

ένα ποτηράκι νερό

Τρίψτε το αλάτι και το πιπέρι στο μπούτι και από τις 2 πλευρές, τοποθετήστε στο ταψί μς την πλευρά που θέλετε ξεροψημένη προς τα κάτω. πασπαλίψτε με το σαφράν (στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα σε μορφή σκόνης), τα σκόρδα και το θυμάρι. Κόψτε τα κρεμύδια στα τέσσερα και απλώστε τα στο ταψί. Στη συνέχεια χύστε λίγο νεράκι στις 4 γωνίες του ταψιού.

Προθαιρμάντε το φούρνο στην αντίσταση στους 180-200 βαθμούς κελσίου και ψήστε για 50 λεπτά. Βάλτε το φούρνο στο γκρίλ και στη μέγιστη θερμοκρασία (250 βαθμούς) και γυρίστε το μπούτι, αφήστε το 30 λεπτά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο καλύτερος τρόπος να το συνοδεύσετε είναι με πατάτες στο φούρνο. Κοψτε τες και τοποθετήστε τες σε ένα ταψί με ελαιόλαδο, θυμάρι, δενδρολίβανο,κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο σαφράν.

Για σαλάτα συνιστώ πράσινη σαλάτα με σως βινεγκρέτ, αν είναι καλοκαίρι εναλλακτικά φτιάξτε χωριάτικη.

This recipe is one of my favorites. I always thought that lamb and saffron would make a good pair, but as it turns out its one of the most delicious combinations. The recipe is very easy and I will guide you through every step.

 

You will need:

A leg of lamb

saffron ( I used 1 gr., but you can use less)

Garlic (2 cloves)

thyme (preferably fresh)

Salt

Pepper

2 medium onions

Olive oil

a small glass of water

You grease a baking pan and place the lamb leg (the part you want roasted facing down) in it, rub the salt, pepper and garlic cloves on the leg. Season the leg with the saffron (for this particular recipe it is better to use saffron in powder). Cut the onions in four pieces each and spread them around the pan. You place the fresh thyme on the leg and if you use garlic cloves you put them under the leg.

When finished with the seasoning you pour a little bit of water in each corner of the pan.

Preheat the oven at 180- 200 Celsius and bake it for about 50min. Change the oven to grill, flip the leg and increase temperature to maximum; bake for another 30min.

TIP: The best way to accompany this dish is with roasted potatoes, put them in a smaller baking pan and season them with thyme, rosemary, cumin, salt, pepper and just a small pinch of saffron. Bake them the same way you bake the lamb leg.

For salad I strongly recommend a green salad with vinaigrette sauce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: