Skip to content
October 30, 2010 / deliciousdiversity

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες / Chicken with potatoes in the oven

Από τα αγαπημένα μου Κυριακάτικα γεύματα!

Συστατικά (για 4 άτομα):

1 κοτόπουλο ολόκληρο (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπουτάκια)

6-7 πατάτε καθαρισμένες και κομμένες

3 σκελίδες σκόρδο

λεμονοπίπερο

ρίγανη

θυμάρι (φρέσκο κατά προτίμηση)

δεντρολίβανο

φασκόμηλο

ελαιόλαδο

αλάτι

ένα μικρό ποτηράκι νερό

Λαδώστε το ταψί αρκετά ώστε να καλύπτεται όλο. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στη μέση και γεμίστε την κοιλιά του με το φασκόμηλο, κόψτε τις πατάτε σε κύβους και απλώστε τες γύρω από το κοτόπουλο. Κόψτε τις σκελίδες σκόρδου στα 2 την καθεμία και βάλτε 4 στις τέσσερις άκρες του ταψιού και 2 κάτω από το κρέας. Πασαλείψτε τα μπαχαρικά σε όλο το ταψί (λεμονοπίπερο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο). Προθερμάνετε το φούρνο στην αντίσταση για 10 λεπτά σους 200˚ και μετά βάλτε το ταψί μέσα. Μετά από 20 λεπτάκια χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170˚ και ψήστε για περίπου 1 μισή ώρα.  Επειδή από φούρνο σε φούρνο διαφέρει μπορεί να πάρει περισσότερη ή λιγότερη ώρα, ο καλύτερος τρόπος να τσεκάρετε είναι να κόψετε λίγο το κρέας και να δείτε αν είναι ακόμη ροζ.

 

Συμβουλή:

Αυτή η συνταγή ταιριάζει πολύ με πράσινη σαλάτα, κόκκινο κρασί και φρουτένιο ή σοκολατένιο επιδόρπιο!

 

 

Ingredients (for 4 servings):

1 chicken (whole or sliced)

6-7 potatoes

3 cloves of garlic

lemon pepper

oregano

thyme (if fresh thyme is available even better)

rosemary

σαγε

olive oil

salt

a small glass of water

You grease the griddle with olive oil, enough to cover it from side to side. Grease the chicken with any extra oil and place it on the griddle, fill its belly with the sage. You cut the potatoes into cubes (I try not to cut the in specific shapes, it makes them look tastier) and you place them around the chicken. Cut the garlic cloves in 6 pieces (two pieces each clove) and place them in the four corners of the griddle and two in the middle. Then you season with the lemon pepper, oregano, thyme, rosemary and salt. Take a small glass of water and poor it, only after you’re done with seasoning. Preheat your oven at 200˚ (Celsius) for 10 minutes and place the griddle in the oven. After 20 minutes lower the heat to 170˚ – 180˚ (Celsius) and leave it for approximately 1:30 min. Of course depending on the oven it might take more or less time, so make sure to check it. The best way is to cut in the meat to see if it’s pink.

Tip:

This dish goes really well with lettuce salad, red wine and a fruity or chocolate dessert!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: